Telefonszám

Hívj minket!

+36 30 458 6407

Email

Küldj üzenetet!

info@kartevok.hu

ajánlatot kérek

A patkányok

Az ember közvetlen környezetében az egér, vízi patkány, szürke patkány és a házi patkány, pocegér él. 

vándorpatkány a legfontosabb rágcsálófaj Közép-Ázsiából. A Kaszpi-tenger környékéről származik. Ellőször Norvégiában írták le. Világméretű vándorlását a XVIII. századtól a hajókkal való bejutások során a teherszállítás tette lehetővé. Így jutott a különféle földrészek kikötőibe. Onna a szárazföld belsejébe, a világ összes országába már könnyű volt eljtuniuk. A vándorpatkány 18-25 cm hosszú. Színe szürkésbarna, szürkésfehér hasú. Fülei rövidek, farka testhosszánál rövidebb. 

házi patkány 13-20 cm hosszú. Színe barnás-fekete, sötétszürke hasú. Fülei hosszúak, farka a testénél hosszabb. Szőre selymes fényű, tiszta. 

A patkány szaporodása során, a nőstény patkány először kb. 7 hónapos korában ellik. Élete folyamán átlag 5 alkalommal. Az utódok száma egy alomban 2-14 között van. Átlagosan hét darab születik.  

A vándorpatkány rendkívül gyorsan szaporodik. Optimális körülmények között egy patkány-párnak évente 400-800 utóda lehet. Évente három fő szaporodási időszaka van. Kora tavasszal, nyár elején és ősszel. Egyes esetekben azonban 6-8 alkalommal is kölykezhet. Szexuális érése gyors. Három hónapos korában ivarérett. Elszaporodásának mértéke a táplálék mennyiségétől és a zavartalan búvóhelytől függ. Adott területen és változatlan körülmények köszönhetően a száma gyakorlatilag állandósul. Ha életfeltételei kedvezőtlenné válnak, esetleg túlszaporodik, máshova vándorol. Élettartama 2-3 év. Az egyedek többsége jóval előbb elhullik. A házi patkány kevésbé szapora. Évente két időszakban ellik. Bizonyos esetekben négy alkalommal is. 

Aktivitásukat az óvatosság és gyanakvás határozza meg. Az újtól való ösztönös félelem és a mérgezett csalétektől való kifejezett tartózkodás jellemezi. A patkányok folyamatosan figyelik környezetüket. Az ott elhelyezett, eddig idegen táplálékkal, vagy számukra szokatlan bármely változással szemben igen bizalmatlanok. Ez a jelenség gyakran néhány óráiig, de esetleg napokra eltarthat.  

Nagyobb patkánypopulációt néhány példányában ez a két sajátosság jellemzi. Ez az  extra óvatos népesség általában túléli az irtást. A kihelyezett mérgezett csalétket és a csapdát egyaránt elkerüli. 

 

brown-rat-ge4cbbb440_1280.jpg (250 KB)

 

A vándorpatkány jellegzetesen éjszakai állat. Rejtett életmódot folytat, nappal fészkében tanyázik. A fészekből óvatosan jön elő. Megszokott ösvényeken, csapákon közlekedik. Testének egyik oldala valamilyen felülethez van közel. A nyílt területeken gyorsan keresztülszalad. Társas életmódot folytat. Csordában él, amelyet több patkányfészek, illetve patkánycsalád alkot. A csordákban egy kifejlett hím vezetésével több ivarérett nőstény és utódai élnek. Az idegen patkányokat elűzik a területükről. A táplálékszerzés, az ürülékürítés és a párzás céljára külön-külön területük van. Rendszerint a búvóhely közelében helyezkednek el. Nagyon hamar tanul, ravasz állat. Gyorsan fut, jól mászik és úszik. 60 cm távolságot is képes átugrani. Igen fejlett a tisztálkodási ösztöne. Táplálkozás, vagy vándorlás után a testére tapadt szennyeződést nyugodt körülmények között eltávolítja. Szőrét, farkát addig nyalogatja, amíg teljesen tiszta nem lesz.  

A házi patkány rendkívül ügyes, mászó képessége kiválóak. Viszont rosszul úszik. Kíváncsi természetű. Miután a vándorpatkánynál erősebben bolhás. Szorosabban az ember közelében él, így veszélyesebb az ember egészségére. A patkányok lábának lenyomata általában 2-4 cm széles. Főként poros, sáros helyeken lehet ezeket a nyomokat észre venni. A patkányok jól látható lábnyomai mellett a földön a farkuk által húzott nyomvonal is kirajzolódik. A patkányoknak a fal melletti utakon kialakított vonulási útjain érdemes a csapdákat kihelyezni. A lassan haladó patkánynak mind a négy lábnyoma látszik. Az ugorva szaladónak az első és hátsó lábnyomai egybeesnek. Távolságuk kb. 40-50 cm. Frissen hullott hóban a lábnyomok jól láthatók. Azokat követve néha a búvóhely is megtalálható. 

Búvóhelyük leggyakrabban az épület közvetlen környékén van. A földben elhelyezkedő patkánylyuk tölcsérszerű. Alulról megnyitott, így környékén nincs szétdobált talaj. Patkányfészek felhalmozott anyagban, téglarakásban, a padláson, zsákok között, ólban és pincében is megtelepedhet. 
A fellelhető lyukat ronggyal, papírral lazán be kell tömni. Ezzel meghatározható, hogy a fészek lakott-e. Ha a lyuk ismét nyitott, akkor a fészek aktív. A rágcsálók nappali feltűnése nagy aktivitásra és fertőzöttségre utal. Elárulhatja a rágcsálókat a hangjuk is. A patkányok hangos rágása emberlakta helyen ritkán tűnik fel. Elsősorban éjszakai megfigyelésük alkalmával észlelhető. 

A közlekedési utak megfigyelése patkányok esetén jellegzetes. Fészkük és táplálkozási helyük között mindig ugyanazon az úton közlekednek. A patkányok naponta kb. 40-50 db kb. 10-15 mm hosszú székletet ürítenek.  

A patkány széles, párhuzamos rágásnyomai mélyekés jól látszanak. Az ajtósarkon, küszöbön, gerendákon látható igen jellegzetes. 

 

kérj ajánlatot telefonon vagy online!

Ajánlat +36 30 458 6407 ajánlatot kérek Ajánlatot kérek

Amiért megéri minket választani

Több éves szakmai tapasztalattal állunk ügyfeleink rendelkezésére!

Azonnali kiszállás

A szolgáltatásinkat igénybe vevő ügyfelek problémáját a lehető legrövidebb időn belül megoldjuk.

Garanciát vállalunk

Szolgáltatásainkra garanciát vállalunk.

Hatékony megoldást nyújtunk

A piacon elérhető leghatékonyabb eszközökkel dolgozunk.

Monitoring rendszer

Nyomon követjük és ellenőrizzük az kárevőirtás sikerességét.

Kérjen ajánlatot online, most!